Khidmat Pelanggan

  • Status Pesanan
  • Polisi Penghantaran
  • Polisi Pengembalian
  • Kaedah Pembayaran
  • FAQ

Status Pesanan

Saya ingin membeli Baucar Terapi Percubaan Pertama. Apa yang saya perlu buat?

Jika anda berumur 18 tahun dan ke bawah, pelanggan mesti diiringi oleh ibu bapa dan penjaga yang berumur 35 ke atas. Untuk Baucar Terapi Percubaan Pertama, pelanggan berumur 23 tahun hendaklah diiringi oleh ibu bapa dan penjaga yang berumur 35 ke atas.

Bagaimana mendapatkan Baucar Terapi Percubaan Pertama/Produk?

Sangat senang untuk mendapatkan baucar ini!
Lihatlah terapi yang kami tawarkan di kategori-kategori terapi yang sedia ada dan klik untuk melihat informasi baucar tersebut. Ingat, bacakan maklumat tawaran dan dapatkan informasi yang lain untuk anda (informasi seperti Tarikh Sah Sehingga dan Arahan Pengambilan).

Langkah 1: Untuk membeli, klik “Tambah Ke Beg”.

Langkah 2: Log masuk akaun anda atau anda boleh mendaftarkan diri menggunakan Facebook anda juga!

Langkah 3: Kemudian, terus ke “Daftar Keluar”. Pilih cara mendapatkan barangan anda (Penghantaran atau Bayar-waktu-Pengambilan) dan Kaedah pembayaran anda (Kad kredit/kad debit/pemindahan online).

Langkah 4: Klik butang “Buat Tempahan” dan terus ke pembayaran.

Ini pembelian Baucar Terapi Percubaan Pertama/Produk anda!

*Sila ambil perhatian: Seorang untuk satu baucar sahaja. Melainkan tawaran tersebut menyatakan lebih dari satu orang.

Bolehkah saya membeli beberapa baucar dalam masa yang sama?

Anda boleh. Sila ambil perhatian bahawa hanya seorang per satu baucar sahaja.

Saya telah membeli satu baucar, apa yang perlu dibuat seterusnya?

Anda hanya perlu:

Langkah 1: Cetak keluar Baucar Terapi Percubaan Pertama anda

Langkah 2: Buat temujanji dengan kami

Langkah 3: Bawa cetakan Baucar Terapi Percubaan Pertama dan kad pengenalan anda.

Langkah 4: Tunjukkan kepada staf cawangan kami dan nikmati terapi anda!

Apakah itu Baucar Terapi Percubaan Pertama?

Baucar Terapi Percubaan Pertama adalah untuk Pelanggan Baru berumur 18 ke atas yang ingin mencuba terapi percubaan pertama kami . Anda boleh membeli Baucar Terapi Percubaan Pertama sebagai hadiah kepada rakan-rakan anda , keluarga atau orang tersayang yang telah tidak pernah mencuba rawatan kami sebelum ini. Untuk Baucar Terapi Percubaan Pertama H2G, pelanggan baru berumur 23 tahun dan ke atas.

Saya mesti menggunakan Baucar Terapi Percubaan Pertama pada hari yang sama dengan pembelian tersebut?

Tidak, anda tidak perlu. Semua Baucar Terapi Percubaan Pertama mempunyai Tarikh Sah dan pelanggan-pelanggan kami akan mempunyai masa yang mencukupi untuk menikmati terapi mereka. Sila rujuk ke Terma dan Syarat yang tertera di Baucar Terapi Percubaan Pertama kami.

Bila dan bagaimana saya akan menerima Baucar Terapi Percubaan Pertama saya?

Anda akan menerima e-mel pengesahan sebaik saja anda membuat pembelian tersebut dan kami akan memberitahu anda bahawa kami telah menerima pesanan anda Terdapat dua cara untuk mendapatkan Baucar anda:

1. Kisekimarketing.com akan email baucar untuk anda sebaik sahaja pembayaran berjaya.

2. Log masuk ke “Akaun Saya” dan memuat turun Baucer Rawatan anda. Maklumat pembelian anda akan dipaparkan di dalam akaun anda pada masa yang sama e-mel pengesahan akan dihantar kepada anda.

Penghantaran

Apa pilihan yang saya perlu untuk mendapatkan tempahan saya?

Penghantaran

Pilihan Penghantaran (hanya untuk Produk sahaja) Kami akan memastikan barang-barang anda akan dihantar terus ke rumah anda. Pilih ” Penghantaran” , login ke akaun anda untuk membeli barang tersebut. Pada halaman “Daftar Keluar”, anda boleh memilih Alamat Bil atau masukkan Alamat Penghantaran berbeza untuk penghantaran anda. Pastikan alamat anda dan butir-butir Kad Kredit/Debit adalah betul. Setelah dihantarkan, kami akan menghantar e-mel pengesahan penghantaran kepada anda .

Bayar-waktu-Pengambilan (Untuk produk sahaja)

Opsyen ini memerlukan pelanggan untuk mengambil produk mereka dari kedai-kedai kami. Pilih “Bayar-waktu-Pengambilan”, login ke akaun anda untuk membeli item . Kami akan menghubungi anda setelah pengesahan untuk menetapkan masa dan tarikh pengambilan.

Bayaran-Waktu-Terapi (Untuk Baucar Terapi Percubaan Pertama)

Untuk semua Baucar Terapi Percubaan Pertama, anda boleh memilih untuk membayar apabila anda menggunakan baucar anda di cawangan kami. Pilih “Bayaran-Waktu-Terapi”, login ke akaun anda untuk membeli barang tersebut. Anda perlu mengisi borang Pengambilan untuk pengesahan.

Ada hantar ke lokasi saya? Penghantaran akan mengambil berapa lama?

Kami menghantar ke Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak . Asalkan anda tinggal di Malaysia, kami akan menghantar produk kepada anda. Produks anda akan dihantar dalam masa 7 hari dari tarikh anda membuat tempahan.

Ada caj penghantaran?

Berita baik! Kisekimarketing.com menawarkan PENGHANTARAN PERCUMA untuk semua tempahan online.

Anda akan menghantar baucer rawatan ke rumah saya ?

Maaf, kami tidak menghantar baucar rawatan. Sila daftar masuk ke akaun anda dan mendaftar e-mel anda untuk menerima baucer rawatan anda.

Pengembalian & Pemulangan Bayaran

Beberapa perkara yang perlu diingati:

Sekiranya anda mempunyai pengalaman yang mengecewakan dengan Kisekimarketing.com, kami akan membuat pulangan dan bayaran balik dasar yang mudah dan mudah untuk anda. Jika anda ingin kembali produk yang selepas ia dihantar , sila rujuk kepada berikut :

Ingin memulangkan produk?

Bagi barangan yang rosak atau pecah, kami mempunyai polisi pengembalian 3 hari dari tarikh penerimaan tempahan anda itu. Sila ambil perhatian bahawa mana-mana barang-barang yang rosak atau pecah akan dikendalikan secara kes demi kes.
Polisi Pengembalian adalah tertakluk kepada terma-terma dan syarat-syarat berikut:

1. Produk yang dipulangkan mesti di dalam keadaan pembelian asal, pembungkusan masih belum dibuka.
2. Produk sebahagian daripada Satu set ATAU pek multi – item mesti dikembalikan sebagai satu set keseluruhan.
3. Malangnya , kami tidak menerima pengembalian jika anda menukar fikiran anda tentang produk.
4. Polisi Pengembalian tidak termasuk item yang telah disahkan sebagai TIDAK BOLEH ditukar dan TIDAK BOLEH dikembalikan .

Beberapa perkara yang perlu diingat:
Pertukaran adalah tertakluk kepada: Jika produk tersebut telah kehabisan stok , anda mungkin perlu menunggu sehingga kita mendapatkan item tambahan atau sebagai alternatif, anda boleh meminta pemulangan bayaran.

Boleh saya mengembalikan Baucar Terapi Percubaan Pertama?

Malangnya, Baucar Terapi Percubaan Pertama tidak akan dikembalikan dan tidak boleh dikembalikan.

Setelah pesanan anda untuk , Baucar Terapi Percubaan Pertama disahkan, ia tidak boleh dibatalkan .

Dalam keadaan ini, apa yang diperlukan untuk memproses pemulangan bayaran saya?

Sila hubungi kami dan lengkapkan butiran seperti berikut:

– Nombor Pesanan
– Kod Baucar
– Tarikh pembelian
– Foto / Video kecacatan produk
– Sebab-sebab tertentu

Pemulangan bayaran akan mengambil masa berapa lama?

Sila ambil perhatian bahawa mana-mana pemulangan bayaran hanya dibuat terhadap kad kredit / debit asal yang digunakan. Kami biasanya akan membayar balik apa-apa bayaran yang diterima daripada anda menggunakan kaedah yang sama semasa digunakan oleh anda untuk membayar pembelian anda ( Via kredit / kad Debit atau Tunai ) . sebarang pembayaran balik kembali kepada kaedah pembayaran anda mengambil masa 14 hari bekerja , tidak termasuk hujung minggu dan cuti umum.

Kaedah Pembayaran

Bagaimana membuat bayaran?

Pembayaran Online:

Untuk tujuan keselamatan, kami menggunakan MolPay untuk semua urus niaga online kami. Pembayaran online boleh digunakan untuk Baucar Terapi Percubaan Pertama dan Produk (Penghantaran). Sila pastikan butiran kad Kredit/Debit anda adalah betul.

Tunai

Anda boleh memilih untuk membayar tunai untuk kaedah Bayar-Waktu-Pengambilan apabila anda mengambil produk anda atau pada hari anda akan menjalani sesi terapi anda di cawangan pilihan anda. Selepas pembayaran, hanya tandatangani Borang Kutipan dan kami akan memberikan anda dengan resit.

Boleh saya buat bayaran di salon pada hari temujanji saya?

Boleh. Pilih “Bayaran-Waktu-Temujanji” di bahagian Daftar Keluar dan anda boleh membuat bayaran di cawangan pilihan anda di hari temujanji anda.

Ada caj tambahan atau kos tersembunyi?

Di Kisekimarketing.com, kami mengamalkan prinsip yang terus-terang dan tanpa agenda yang tersembunyi dalam segala transaksi dan kami memastikan semua pelanggan-pelanggan kami faham dan berpengetahuan tentang transaksi mereka. Kami tidak mencajkan GST atau kos penghantaran. Jumlah bayaran akhir yang anda perlu bayar ialah apa yang anda akan lihat dalam invois. Selain daripada itu, kita tidak mengenakan sebarang caj tambahan yang lain.

FAQ

Apakah itu Kisekimarketing.com?

Kiseki Marketing Sdn Bhd ditubuhkan pada tahun 2005 dan ia menjadi satu pusat strategi kecantikan dan penjagaan kulit yang inovatif, pelangsingan badan dan produk penjagaan rambut. Dengan permintaan yang tinggi oleh pelanggan dalam perkhidmatan dan produk kami, kami telah mencipta kisekimarketing.com .

Kisekimarketing.com adalah laman niaga web yang menjual produk-produk dan baucar terapi untuk beberapa jenama-jenama terkenal di Malaysia. Kami menawarkan pengalaman membeli-belah yang cepat, selamat dan senang dengan pelbagai jenis Baucar Terapi dan produk-produk Kesihatan dan Kecantikan. Matlamat kami adalah memberi yang terbaik kepada pelanggan-pelanggan kami dengan portal pembayaran yang selamat, kaedah-kaedah pembayaran untuk pilihan anda dan maklumat khidmat pelanggan yang ringkas serta padat.

Kisekimarketing.com juga memastikan khidmat pelanggan kami adalah yang terbaik dengan penghantaran yang pantas ke seluruh Malaysia. Dapatkan jenama-jenama yang terbaik kami dan baucar-baucar terapi kami yang 100% sah.

Ikuti Kisekimarketing.com dan jangan ketinggalan promosi dan tawaran menarik yang berterusan di laman kami. Sungguh senang dan berbaloi membeli-belah dengan kami!

Adakah laman web Kisekimarketing.com selamat?

Pengalaman membeli-belah yang selamat di Kisekimarketing.com menjadi kebanggaan kami.

Untuk pilihan Bayaran Online: Nombor kad kredit anda akan terus dihantarkan oleh SSL ke peti keselamatan elektronik. Dalam masa yang singkat, maklumat kad kredit anda (kecuali nama pemegang kad kredit) akan disimpan dalam pelayan (server) kami dan maklumat peribadi anda tidak akan dikongsi atau dijual ke mana-mana parti ketiga.

Untuk pilihan Bayar-Waktu-Pengambilan: Kami bekerjasama dengan cawangan-cawangan kami untuk memastikan pengambilan barangan anda adalah dijamin selamat. Anda perlu menandatangan Borang Pengambilan apabila anda mengambil barangan anda. Prosedur ini adalah untuk memastikan anda mendapat barangan anda dan untuk rekod kami.